大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[建筑合集] 葡萄牙阿威罗PM住宅(PM House)M2.senos建筑设计案例

[复制链接]
建194 发表于 2017-2-18 15:26:26 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
d22faf80fc52c48dc3a5369bfdec47f6.jpg
a6d6dd739f277e2f720fd5ad9df00c73.jpg
2283cc07145dad83d13bf0c20b323f1b.jpg
ee85669dc812493342bb7686939b7694.jpg
9617f969a687908b4dd118bd82c82581.jpg
e5635da20e10855ecc5b6cebf52a926f.jpg
c7cc7a6b0957dcfebfb4ee4ec7cae444.jpg
630a993f10bf5d7545beb89fa43711fb.jpg
c58241f5b67d99861144ab6a9d4e5bfd.jpg
9bef63a82e2c3c9c1f6527cdb5ca46d9.jpg
e067e570044da22f69f8568f265e3025.jpg
165e7e43132a4a60dfb93783248dc5b3.jpg
6d0faa6de5bea997b657d81eca2c5a70.jpg
4d3a2b4875b85222cba4451190119133.jpg
4ca702c90534964980f0a222c92df653.jpg
f94e4a097265f771fd02fa3c1a819b0d.jpg
        总平面
11112f3e58bad65b7019514483aa9829.jpg
        一层平面图
4e8ecf3c1c160091229ad23e2df9ce0a.jpg
        二层平面
865332a9d0052069ae538f07849bc5c0.jpg
        剖面
ab0904d6edcc247824b18d8a474c86bf.jpg
        剖面
        项目概况:
建筑设计:M2.senos
地址:葡萄牙,阿威罗(Aveiro, Portugal)
主持建筑师: Ricardo Senos, Sofia Senos
工程设计:Amadeu Carvalho
时间:2013
照片版权:Ivo Tavares Studio
项目简介:
PM住宅位于阿威罗镇西北边界的一个居住区内,周边建筑形态丰富各异,并没有整体明确的可识别性。尽管如此,该方案平面布局还是力求与周边环境协调一致。通过相似体量的穿插组合,四个切合边界的立面均与环境有良好的缓冲过渡,也对异质城市景观起到了视觉平衡的良好作用。
因此,虽然只是简单抽象的体量,通过白墙与体量形成的阴影对比,也创造了良好的关系,集附属建筑、车库,及体验空间于一体。
光影变化较为明显的区域是在自由舒展的地面一层,尤其是院子部分。入口前厅简洁大气,给人印象深刻,也起着通向室内各部分的重要作用。同时,内部也积极截取良好的景观画面,特别是落地窗高正好和楼梯中段休息平台底线相平。
住宅二层以私密空间为主,如西侧的两间卧室和东侧的主人套间。设计充分利用高地势,创造出俯瞰城市的绝佳大跨度视口。另一方面,建筑通过创造南部的露台接近自然并与之对话,也在一定程度上协调优化了与城市的关系。
材料选择方面进一步强化空间组成模式以及抽象体量的特点。为了和烟灰色铝板形成对比,石膏墙面被刷成白色。阳台和露台部分都大面积使用玻璃起到护栏作用。混凝土铺装与草地的对比也具有很强的视觉意向。通过庭院植被的平衡,冰冷的建筑充满了生气也协调了适合家庭的尺度。灰色铝材,玻璃还有草地都是不可或缺的组成部分,创造的也是适合孩子的空间!
(本文贡献方:archdaily,treemode support team;组织:图站建筑案例)
        From the architect. The house is located in a residential zone of Aveiro, in the northwest town center boundary. Its surrounding environment is characterized by heterogeneity of buildings, not always with a clear identity as a whole. Although with regards to deployments and distance there is some coherence. Appealing to some appeasement, there's a similar volumetric mimicry, keeping the typology of 4 fronts and removals to the lot boundary. Setting a visual balance between pairs contributes to an improvement of this urban quality.
Thus, it draws up a very abstract volumetry, highlighted by the contrast of white walls and the volumes shadows, setting a single object, which integrates the experience spaces, but also an outbuilding and a garage.
the most diurnal spaces meet on the ground floor, with a free relationship with the outside space, especially with the yard. The lobby surprises upon arrival. Imposing, it plays a pivotal role and leads to all compartments. It even acquires a scenic component, especially through the presence of a half height stairwell which coincides with stair's baseline.
The first floor houses a more private program, such as the twin rooms on the western side and a suite on the eastern side. Taking advantage of the high topography of the land and overlooking the view of the city from the three rooms, the design of generous spans was considered a priority. Optimizing the relationship with the city, it also emphasizes this proximity and dialogue by creating a south terrace.
The chosen materials reinforce the character of synthesis and abstract aspects of the house. On the walls plaster painted white were chosen in contrast to the anthracite aluminum. Balconies and terraces guard rail's expression is reduced to the maximum for glass use. The image clarity is reinforced by the floor concrete paving flags which contrast with the grass. The courtyard removes the coldness of the house and gives a domestic scale, protected by a game of balances. It anthracite aluminum, glass and the grass areas are of great importance. It is the space for the kids!
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )