大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[建筑合集] 波兰卡托维兹起居式花园住宅(Living-Garden House In Katowice)KWK Promes建筑设计案例

[复制链接]
pdsemgnnjh 发表于 2017-2-18 15:27:54 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
55c663793f5c6b814d430e5fd696704b.jpg
b99cf721cd255b0fb05e27b9a169ac44.jpg
e5dfc66f2f198db787762905a662381d.jpg
fdaa7fb0293d48b9e93578d20e9ef683.jpg
324f279d8eb329368126fd2294adca7e.jpg
275f15c55483d1b79cdeb9706e9a23b2.jpg
ce3fac325b4b7a3f7f22f3918c665726.jpg
ed85a01d329bf28da8065b2efebfe556.jpg
f35abc4cde08093cdf50c3d2137dec36.jpg
a5773cc016641081e1c2c26289232dc6.jpg
816ead95b5b24149058abdd6191d4464.jpg
257cc60bccb53120e135d8339012eab5.jpg
6bb01a95fce57b17a926c71ca57e1f71.jpg
        一层平面图
441f5c81bdc3a6b257a713b1aa0e9738.jpg
        二层平面图
3a8803bde32fcda2bb36a25f2284e457.jpg
06dd48df0297530fec8c7e38dce2e39b.jpg
b796f2b5c42cba9cd19e9bf16c9d94bb.jpg
1c516b8ac69f6e409bb43c4f4977b4f8.jpg
3848548120357e02b6005e681398c2df.jpg
4f9e76010e1118a3a6166b777a959178.jpg
62915d11f27452c634b3faf985622ab6.jpg
        项目概况:
建筑设计:KWK Promes
地址:波兰,卡托维兹(Katowice, Poland)
主持建筑师: Robert Konieczny
面积:411.0 平方米
时间:2009
照片版权:Jakub Certowicz, Olo Studio
项目简介:
来自建筑师的描述。
房子建造在波兰的卡托维兹。建筑的形式和材料采取了代表当地西里西亚工人聚居点的传统的红色砌筑砖墙和沥青勾边的山墙屋顶。此外,当地的规划仍保持着传统的惯例,也就是最大程度的保护居民隐私,首层和道路平行,以把背面的庭院和道路分隔开来,然而二楼旋转了90度,悬挑在庭院上方,穿插进庭院空间。建筑因此具有了两面性。面向街道的一面是封闭而无法进入的,提高了居住者的舒适度,保证了其隐私。而面向庭院的一面,则是全玻璃的材质,能够看到整个院子的环境。二层悬挑的下面营造了一个生活的庭院。在温暖的季节,将玻璃门移开之后,室内空间与院子变成了一体,地板向外延伸变成了草地。
二层悬挑的壮景依靠两道钢筋混凝土墙壁支撑,其表面覆盖的一层不锈钢是为了创造一种建筑没有支撑的错觉。室内空间与庭院形成穿插,如梦似幻。
墙在生活区满足了业主的期待形成了一个私密空间(拉上窗帘后能形成一个家庭影院)。
二楼的屋顶平台能够在晚上在晚上俯瞰梯田。
技术和材料部分
房屋建筑在一个整体结构上,并用硬砖砌筑而成。但是不仅仅是外墙贴面砌砖,车库的入口也做了贴面。
屋面材料是灰色三元乙丙橡胶模,并有隐藏的排水沟。由于建筑在结构上旋转了90度,一层屋面充当了地板的功能,因此采用了相同的材料—由本地商供应的木材。楼梯的底面也是相同的材料。
悬挑的窗台由钢筋混凝土支撑,它们围合了内部的家庭影院空间.从外面看,它们覆盖着镜面不锈钢,镜面所反射的庭院给人一种自然流动在建筑上的印象。然而其内部保持着黑色。
地板上铺着毛毯,墙壁采用完全相同的材料,沙发和天花板采用镜面不锈钢。因为采用了是skyframe式的玻璃窗,这处空间向南向的庭院开敞,其同时也面向起居庭院—这些开敞的部分提供了窗帘以保证播放影片时的封闭。
项目其它信息:
Collaborators: Magdalena Adamczak, Katarzyna Furgalińska, Jakub Pstra, Aleksandra Stolecka, Adam Radzimski
Construction: Jan Guszyński, Kornel Szyndler
Installations: CEGROUP
(本文贡献方:archdaily,treemode support team;组织:图站建筑案例)
        From the architect.
The house was built in Katowice, Poland. The form and materials represent local traditions – of Silesian worker settlements featuring red masonry walls and asphalt-lined gable roofs. Moreover, local plans enforced traditional development, which was, however, ultimately transformed – to ensure maximum privacy, the ground floor was set parallel to the road for the building to isolate the backyard garden from the road, whereas the first floor was shifted at 90 degrees to overhang and penetrate the garden. The building has thus acquired two faces. Street-side, it is enclosed, inaccessible, raising the comfort of its residents, guaranteeing maximum intimacy. In turn, garden-side, it is full of glazed surfaces overlooking the environment. A living-garden is created under the ledge. On warm days, after removing the glass partitions, indoor space merges with the garden, the flooring transforms into grass.
The magnificent ledge rests on two reinforced concrete walls covered with stainless steel to produce a dematerializing effect. Indoor space penetrates the garden both physically and deceptively.
Wall fragments in the living section meet the expectations of investors to form a piece of intimate space (a home cinema is created after closing the curtains).
The first floor is the night section overlooking terraces located on the flat roof of the ground floor.
Technologies and materials
The house is built in monolithic construction and finished with clinker brick. However, not only external walls are veneered in brickwork, but the garage gates are covered with it too.
The roofing features grey EPDM membranes and hidden gutters.
As a result of shifting buiding\'s structure at 90 degrees the cladding of upper teraces and soffit panels features the same material – wood, delivered from the local suppliers. The bottom of the stairs is way the same material.
The interior of brick ground and first floor is kept white. The flooring is made of polyurethane resin and both walls and furnishing is finished with glossy lacquered MDF boards.
Living-garden space underneath the ledge is treated with different materials that emphasize integration with nature. Flooring becomes reminescence of grass, and external glass partitions, provided by Skyframe, may entirely be removed and hidden in a wall niche.
The ledge is supported by reinforced concrete walls that create intimate space of home theathre. From the outdoor they are covered with mirror stainless steel and with the adjoining living-garden they give an impression of nature flowing under the building. Its interior however is kept in dark colours. Floor is covered with carpeting, walls are finished with the same fabrics as the sofa and ceilling is made of mirror stainless steel. This space opens towards the southern garden by Skyframe glazing and towards living-garden as well – in these openings the curtains are provided, allowing privacy during screening.
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )