大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[名师建筑] 德国贝多芬音乐厅竞赛落选方案02扎哈·哈迪德(Zaha Hadid Architects)建筑设计案例

[复制链接]
wwbfljgwcv 发表于 2017-2-18 16:15:43 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
26bd9c82d52378d588c3efea8e3f5305.jpg
143bfe2a104d76c579baec92bde115f1.jpg
afaf08b04f3386ba7d2130b361f0dc9b.jpg
1829e5f3a4e5f83d608a3b2bc7670131.jpg
0726ce60899ee556d4b8dd3d65e1a8aa.jpg
21ee6c8c109f2b879a2e32952eaea693.jpg
53e5509267161fce792de622d193ede1.jpg
5372ecf5116bcd1b3bd92d18606dac2a.jpg
2c5be73dff012997564f92ab4553bc80.jpg
014502b138cc0fb75137785938b7443f.jpg
e9c8848c66ea0102ad260dc545b4ed13.jpg
a2908b8dd7cd4ecf63cfbf551fa2d737.jpg
79b2794904f3b8ce9d3aa3f7d95544ce.jpg
db275f3da7bcad063c3bea4b0b1a663e.jpg
871818194ea6e7e84911f53f22652ffb.jpg
        项目档案:
建筑设计: 扎哈·哈迪德(Zaha Hadid Architects)
地址: 德国波恩市莱茵河畔
项目类型:竞赛方案
获奖情况: 未入选最终评选
音乐厅规模:1,525 / 1,050 / 800 座
音乐厅形式:修正型鞋盒式(Modified shoebox)
项目简介:
韵动建筑
这个来自英国的建筑事务所提交了一份曲折有致的、半透明的设计。仿佛张开的嘴,这座莱茵河畔的玻璃外观建筑结构形式彰显了一个引领观众走向主演奏厅的宏伟楼梯。曲线型的外壳时而打开时而关闭,就像是一场室内外正在进行的对话。建筑体块用褶皱和折痕来突出了河流和城市之间的连续性,同时强调从河滨到城市层面上的提升。就像建筑师所说的“打造一座流动的、连续的、透明的、动感的建筑”。
建筑采用内嵌式的索网结构,立面由混凝土和玻璃镶板组成,白天,日光可以照亮建筑内部。褶皱的立面变化形成了室内外的各种尺度的观景台和开放的表演空间。从莱茵河到建筑体量的大楼梯也提供了户外的活动空间。
建筑主入口位于侧面戏剧性的悬臂下,一条连接现存音乐厅和新建节庆剧院的建筑长廊。中央大厅与两个楼层连接,而通过一个上层的入口也可以进入。主演奏厅的设计与外观有着相同的流动感,设置有一系列曲线的挑台和具有流动感的浮雕墙。
(更多图片持续收录中)
竞赛背景:
2020年,世界将迎来著名的音乐家贝多芬的诞辰250周年;2027年,则是贝多芬逝世200周年。为了迎接这些活动,在德国,人们计划在贝多芬的故乡波恩的莱茵河畔建造一座全新的音乐厅,又称为贝多芬节庆剧院(Beethoven Festspielhaus),以纪念和致敬这位对音乐发展有着深远影响的伟大音乐家,并推动贝多芬音乐遗产的不断传播。
目前,该音乐厅的建筑设计国际竞赛已评选出了最终入围的三个方案,这三个方案目前正在进一步的深化当中,并将在2015年通过经济评估等选出最终的实施方案。图站建筑案例将给大家带来此次竞赛的一些方案介绍,包括落选方案。
        Building in motion
This UK architectural firm has submitted a design of sinuous translucence. Expanding like a mouth, the structure’s Rhine-side glazed faade reveals the grand staircase that leads concertgoers upwards to the main concert hall.The curvilinear shell opens and closes, creating an ongoing dialogue between interior and exterior.The volume’s form accentuates the continuity between river and city with folds and creases underlining the rise from riverfront to the urban level. The result, write the architects, is “a sense of flow, continuity, lightness and movement.”
The building, made of concrete and glazed panels with an inset cable net structure, allows for daylight to fill the volume’s interior. The creases provide viewing platforms and open performance spaces, both inside and out, with outdoor event space provided by the grand staircases leading from the Rhine to the elevated building mass.
The main entry is situated below the building’s dramatic cantilever, which is accessible from a grand architectural promenade connecting the new Festspielhaus with the city and the existing Beethovenhalle. Access to the main foyer is provided on two levels, its upper-level access still accessible during high-water conditions.The main concert hall, with its underlying shoebox form, is designed in the same spirit of fluidity demonstrated in the exterior design, with curvilinear balcony fronts and flowing wall reliefs.
***competition
A House of Music
Ludwig van Beethoven’s work as a composer has left a deep and lasting mark on the world. He is considered the most famous composer of all time – a cultural treasure for Germany and the world. In 2020 the planet will celebrate Beethoven’s 250th birthday, and in 2027 the 200th anniversary of his death. On both occasions, the world’s eyes will be on Beethoven and his musical legacy. Germany will be the epicenter of the anniversary celebrations reverberating out into the world.
To anchor these momentous anniversary celebrations and help honor and celebrate Beethoven’s musical legacy into the distant future, a new world-class concert hall, a Festspielhaus, will be built on the banks of Beethoven’s beloved Rhine River in his hometown Bonn. In keeping with Beethoven’s status as a national cultural treasure, the privately-funded project is drawing on support from businesses, private citizens and institutions across Germany.
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )