大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[名师建筑] 吉隆坡标志塔概念方案(Kuala Lumpur Signature Tower)BIG建筑设计案例

[复制链接]
1t949h8j2y 发表于 2017-2-18 16:16:56 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
2a7b617c6c53898ed65cf84e3c8cd0ee.jpg
fe63b5fa59cd999ffa6b488993431cb5.jpg
3b8008a6d9d1a437726a4ad5832592a4.jpg
e87ede6637dc949be9b83786cb4d4a01.jpg
6fcfc5630ccc7a80243af42fb7218296.jpg
9059523c494d9752e5ccc0187d517177.jpg
44fe2b5d68db091816570586019a9504.jpg
9adbcb97a5abc432f5d0e8946898eeae.jpg
ee3e86eee449e1f0ca0d339991d4b23f.jpg
4ce3cc606467e454663dbc1ca2d402e6.jpg
bc307027a40404a84aa4675310cf9abf.jpg
9cfa39d3f4ba22f8042d1d55d27b6aa9.jpg
20d29aab79df28d1779953043f284c83.jpg
c3a72079fd488794b62f45b868e5b29c.jpg
f629aa5aebc7aa02afc240ec9a6e84f8.jpg
409d27eab2a216856180bf2159b6c4f3.jpg
154b71fdebd3f66a7a49acf7166f4f3e.jpg
8ca860124d98cf112a1ab54e6b80f706.jpg
8550bee1bb41bf0f3180174ff77089eb.jpg
1f459020784db27913e3f79ab9a480f5.jpg
330d9c0d787cafab4e88d180e02f9542.jpg
38773de983699cbf2f04e23cd72ca86b.jpg
b4f763425d6a50016d76d848b30a70e4.jpg
931d6d0eb2cfd952f1356a8bb49d6fed.jpg
7728edc6ed7c781c58db70d664fb7c6e.jpg
60f2afd1f8e75ea0e1c2476014d5f4e8.jpg
ffc4b773d9b9637d160d26ec9deb6c61.jpg
02e3188a23eb76db04245b89f0b4662f.jpg
b9ee88b7760c302bda456a1758cddef6.jpg
        项目概况:
建筑设计:BIG
主持建筑师:Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
位置:马来西亚吉隆坡
设计时间:2013年
类型:资格预审竞赛
业主:1MDB公司(1malaysia development berhad)
规模:200,000平方米
阶段:概念阶段
项目简介:
1998年的时候,由西萨·佩里设计的独特双子塔在吉隆坡落成,而在2013年时,BIG事务所受邀,在毗邻于这座著名建筑的中央商务区设计一个全新的地标性建筑。为了在视觉上与现有城市中心创造一种对位关系,设计团队希望建立一座能与邻近双子塔楼对话的新塔楼。
传统的摩天大楼随着高度升高,视野景观越来越好,而楼层面积越来越少。但BIG的设计改变了这种从底到顶的变化,提出了颠倒摩天大楼的概念。当大楼升上天空,环绕塔体主干,可以拥有更多更好的空间,空气和光线。
建筑利用塔楼每隔几层必须设置的疏散平台和空中庭院划分防火分区,形成堆叠的平衡体块而不是一个单一的形体。因此,每个部分都构成一个不同的类型:塔(tower)、扁块(slab)、立方体体块(cube)以及外围体块(perimeter block)。
酒店位于塔楼的最高层,且在顶部半个立方体体块下拥有一个360度全景环绕的空中大厅。整个体量的中心挖出一个空中庭院,就像是戴在顶上的王冠。空中庭院是天空中的一片绿洲,安置在这个精确几何形花园中的水和自然景色都经过精心设计,庭院的周边被可以饱览城市壮丽景色的房间包围,以此抵御1250英尺高空的强风。建筑的立面设计了双层表皮,通过烟囱效应保证自然通风,确保在欣赏壮丽景色的同时不会受到温度过高的影响。
(本文贡献方:BIG,archcollege;组织:图站建筑案例)
        Kuala Lumpur\'s skyline of sprouting skyscrapers acquired global recognition with the construction of Petronas Towers - an icon of a new generation of modern landmarks that are not replicas of a generic international style of modernism, but rather regional reinterpretations of the local vernacular.
A decade after their completion BIG was invited to design the landmark for a new central business district, across town from the Petronas Towers, in an attempt to create a counterpoint to the existing urban epicenter. Was it possible to create a new landmark as striking as the Petronas Towers? How could a new tower enter into a dialogue with the unique silhouette of the Petronas that would be a respectful conversation rather than a power struggle or beauty pageant?
A classic skyscraper steps back as it rises, providing less and less space as the views get more and more desirable. BIG\'s design exploits the changing context from the foot to the pinnacle, proposing a skyscraper turned upside down. As it reaches for the sky, the surroundings will open up to leave more room, air, and light around the trunk of the tower. Exploiting the necessary separation of the tower into distinct fire sections with evacuation terraces and sky lobbies at regular intervals, we can articulate the tower as a stack of balancing volumes rather than a single mass. Each volume constitutes a different typology. Tower, slab, cube and perimeter block.
The top of the tower is the hotel. A sky lobby with 360° views greets hotel guests beneath the hovering half cube. The center of the volume is excavated to create a courtyard in the sky—like a crown balancing at the top. Sheltered from the winds at 1250 feet and surrounded by rooms with spectacular views of the city, the courtyard is an oasis in the sky, an Islamic garden with water and nature orchestrated in perfect geometries. The faades are designed as a doubleskin creating a chimney effect for natural ventilation, allowing spectacular views without resulting in overheating.
Seeing the upward-expanding silhouette of BIG\'s tower on an axis with the Petronas Towers and in the greater context of the whole of Kuala Lumpur, the tower perfectly fills the gap between the twin minarets. Like an architectural Rubin\'s vase—the famous illusion of perception that oscillates between foreground and background, making viewers see two opposing faces or a single vase the new landmark tower occupies the slice of sky that remains, the Rubin\'s Vase between the Petronas towers.
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )