大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[名师建筑] 瑞士爱彼(钟表商)螺旋博物馆(La Maison Des Fondateurs)BIG建筑设计案例

[复制链接]
24817f0fx3 发表于 2017-2-18 16:16:57 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
0d98c346c3404729d145e7f0366c80af.jpg
c1331a7f4dda5a8960d80b37d27e6feb.jpg
d4a537ed7be9a83a79c3ee1b90d90685.jpg
99eacab3c1f1cfeef763a4bf1086b251.jpg
        guest house
c92fc7b79da1bed3494d3106b020fa5b.jpg
6a375d1bc93096d26f711ce260ec808f.jpg
c6694d3fadcc5ed0153f7bff1c6ba061.jpg
df974f4b7de2d862496d456892379198.jpg
ebe9aebb206c6ec3d32ca461d2b415ba.jpg
9089b1a03b49801d239528e7be3d8fbb.jpg
efa995c55f6b8462db36b24a282812b0.jpg
62e4c16546281b81a63d56f1b95d7317.jpg
78bb0418db0c150a7d4499bc5d93bc47.jpg
985bd635215bde086d7bc62d8d29eec7.jpg
5660d4db25e5002d4bf1dd60c4ee4ab6.jpg
40d79a1c42bbfcebc4f2f23eed753af6.jpg
cd3be70c4153557e4c70b0c880969963.jpg
0f08225a0138132d785084d974050cc3.jpg
cf9190c4a27223caae2a1684f2fe88f5.jpg
550e4883a43b408264133c265c781c73.jpg
a31f323d1ad284f343b1923d0529760a.jpg
        项目概况:
建筑设计:BIG
地点:瑞士勒舍尼(Route de France 22B, 1348 Le Chenit, Switzerland)
主持建筑师:Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
项目主管:Daniel Sundlin
设计团队:Ji-Young Yoon, Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Pauline Lavie
甲方:Audemars Piguet
面积:2400.0 平方米
图片版权:BIG
项目状态:进行中
项目简介:
作为世界三大名表品牌之一的瑞士奢侈品钟表商爱彼(Audemars Piguet)宣布BIG作为其位于勒舍尼附近的勒布拉苏斯总部扩建项目的设计师。设计内容包括博物馆的展览空间、工作空间和客房。BIG将博物馆设计成一座融合在景观中的螺旋形玻璃展廊,并将其命名为创始人之家。这座博物馆将为游客讲述公司139年的历史。
螺旋状的形式与建筑的功能需求相呼应,因为博物馆需要一系列的展廊和工作室,而且工作室的逻辑关系要求它们要彼此相连。螺旋的形式使工作室可以沿着贯穿整个建筑的展示通道来布置,并在物理空间上相互比邻。
结构的屋顶为表面覆铜的连续钢板。板材波浪起伏的形式使设计师可以在屋顶轮廓线上设计切口,这样一来,光线就有机会进入室内,人们可以借此欣赏室外的景观。轻质屋顶由结构玻璃墙体支撑。玻璃墙体同时主导贯穿整个建筑的通道的走向,并使游客可以欣赏整个展廊。
比雅克·英格尔斯就该设计谈道:“制表与建筑一样,是以灵思巧慧和卓绝技艺使无生命的事物充满生机的艺术和科学。它是为金属和矿物材质赋予能量、动感、灵智和度法,使之成为时间的载体,从而获得生命力的艺术。当今的大多数机械和建筑的物质和精神、硬件和软件之间毫无联系。然而,我们在建构创始人之家时,尝试将几何造型和高性能、外观与功能、空间与结构、内里和外在完全整入一个共生的体系。
“一直以来,我都仰慕瑞士建筑的完美技艺。有时候,你会觉得瑞士建筑就像是由瑞士的钟表匠建造的。而现在,我们就与爱彼最初的创始人Audemars和Piguet的家族成员合作,这种对继承和创新的探究将会充满惊喜。”
Audemars Piguet的董事Jasmine Audemars认为这个新方案是一个能象征品牌,并能够联系品牌起源那种独立而前卫的精神。
(本文贡献方:archdaily,archgo,gooood;组织:图站建筑案例)
        Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet have announced BIG as the designers for an extension to their headquarters in Le Brassus, near Le Chenit. The design includes gallery spaces for a museum, work spaces and a guest house. Conceived as a spiralling glass pavilion embedded in the landscape, BIG\'s design - entilted Maison des Fondateurs - will take visitors on a narrative journey through the company\'s 139-year history.
The spiralling form was conceived as a response to a programmatic requirement, which called for a succession of galleries and workshops, however the logistics of the workshops required them to be connected. The spiral shape allows the workshops to be spread along the narrative path through the building, while being physically adjacent.
The roof of the structure is a continuous sheet of steel clad in brass. Its undulating form allows breaks in the roofline, giving an opportunity for light to enter and for views out. This lightweight roof is supported by structural glass walls which simultaneously control the route through the building while allowing the visitor views of the whole gallery.
In addition to the pavilion-like museum structure, the building includes a subterranean guest house, with views over the Vallée de Joux.
Commenting on the design, Bjarke Ingels said: "Watchmaking like architecture is the art and science of invigorating inanimate matter with intelligence and performance. It is the art of imbuing metals and minerals with energy, movement, intelligence and measure – to bring it to life in the form of telling time. Unlike most machines and most buildings today that have a disconnect between the body and the mind, the hardware and the software, for the Maison des Fondateurs we have attempted to completely integrate the geometry and the performance, the form and the function, the space and the structure, the interior and the exterior in a symbiotic whole.
"I have always admired Swiss architecture for its flawless craftsmanship. Swiss buildings sometime make you suspect that they have been built by watchmakers. That we are now working directly for the family of the original founders Audemars and Piguet is going to be an amazing exploration in mastery and innovation."
Jasmine Audemars, President of Audemars Piguets Board of Directors, comments: “We are proud to announce the winning proposal of our newMaison des Fondateurs project, a new flagship for Audemars Piguet and a place for people to enjoy and share the passion of watchmaking. LaMaison des Fondateurs not only symbolises the deep connection between the brand and its origins but also its spirit of independence and avant-garde.”
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )