大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[名师建筑] 匈牙利音乐厅(the House of Hungarian Music)竞赛优胜奖隈研吾(Kengo Kuma and Associates)建筑设计案例

[复制链接]
之桃6968 发表于 2017-2-18 16:18:29 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
4b07d3a0952b3a1f189ad994435b982f.jpg
58a40627667fe7750439cafbca660a5b.jpg
7626945a7ccec3eb60e7b3702c78e14a.jpg
89008a4bdb623dfc36f404dc4319bd74.jpg
74c9d5f6988e82b00c6023c92c52b53d.jpg
a620953b6d9f7bf24fd4fbecc27ead52.jpg
559950384c47c25cfff52ee2d487879b.jpg
702cc08488459ebcffbb7c6c7b22a38a.jpg
ac88e6bd6bfc5dee459d0dd3a0acfc48.jpg
8a27f0d96425b4a54e7463fb6e675e53.jpg
8c221cd67c63151d5bc0f82084ca4c93.jpg
c623b5bc53e28a1cba59ff1d0bc0aa40.jpg
2d3cd03fc118b8203513d1caa89381e1.jpg
9d6e47ca8ba56dc6c4ccedf67f9f6bb2.jpg
0077c1b0d0f4d6eb5ff7a47fe05d08c9.jpg
feedb2332d2489b531d88a6dd6b5e784.jpg
94f7a6c1aec774f28f74fdc6a2653820.jpg
45c396c73845629ae52d4241dce2d4d6.jpg
2717de52d2562bf481aae1417d3316ea.jpg
31ee388173f9dd400604cfee7e8beaa9.jpg
40fba0aab01a781b2e7f7e30008532dd.jpg
1d36d90a8828082d28156375b94e8959.jpg
c1487a39c5dd183efd19cff20607a0f5.jpg
d3d4feef3a7710fbf7971e5d877e1859.jpg
6937ddd16d0b54dd258d0328d03c6c7a.jpg
ccf7aab2d180fd03e4ddfeb7beda429a.jpg
d24f285be774f2f953906ae4b966aa95.jpg
        项目概况:
竞赛:匈牙利音乐厅(the House of Hungarian Music)
名次:优胜奖(Honorable Mention)(未入三甲)
建筑设计:Kengo Kuma and Associates
地址:布达佩斯城市公园(Budapest, \'56-os emlékm, Városliget, 1146 Hungary)
时间: 2014
图片版权:Kengo Kuma and Associates
(方案存疑,似是把音乐厅当成博物馆来设计)
项目简介:
隈研吾的方案设想音乐厅作为树林里的小屋,寻求将建筑本身嵌入景观,以期降低对自然环境的影响,并成为布达佩斯城市环境中的焦点。
隈研吾希望他们的音乐厅是对那些通常"结构复杂而宏大,立面过度风格化"公共建筑的一种安静对比。他们的设计旨在融入布达佩斯城市公园的背景,而不是成为一个宏大的地标。基于此,建筑师将建筑体量布置在基地的树木之间,而不是将这些树木砍下来,于是形成了一个U形的带内院的博物馆。建筑体量还时不时地被"树光"所穿透,小庭院里有更多的树长了出来,而这就像光进入室内的光井一样。
建筑的屋顶倾斜,整个体量与基地整合,室内仍然拥有足够的挑高空间。台阶出现在屋顶与地面的交接处,在加强屋顶与地面和关系的同时也给游客提供了休息和聚集的空间。屋檐空间提供了建筑室内外的过渡空间和活动空间。
在建筑里面,一楼让位给更积极的公共空间,如咖啡馆,售票亭、 礼品店和教室以及临时展览空间。二楼拥有博物馆的更安静的、 永久性的展览空间。服务和存储空间位于地下室。
(本文贡献方:archdaily,treemode;组织:图站建筑案例)
        The Liget Budapest Competitionhas recently announced its winners, and Kengo Kuma and Associateshas taken home honorable mention for their House of Hungarian Music design. Conceived as a house in the woods, the proposal seeks to embed itself in the landscape, having a low impact on the natural environment while becoming a focal point of Budapest’s urban environment.
Kuma and Associates wanted their House of Music to be a quiet contrast to the “complicated and ambitious structures, and stylistic cosmeticized building facades” of many modern civic buildings. Their design seeks to blend into the background of Budapest City Park, rather than become a monumental landmark. In this interest, the architects arranged the building mass around the trees on site, rather than cutting them down, to create a U-shape that forms a sheltered garden within the museum. The mass is also punctured with “treelights,” small courtyards that harbor more trees, and act as light wells for the interior.
The museum’s roof plane is tilted, merging the building’s mass with the site while still allowing for high ceiling heights on the interior. Stairs appear where the roof hits the ground, giving visitors a space to sit and congregate, and reinforcing the connection between building and ground. The roof eaves create transitional spaces between interior and exterior, and provide space for outdoor activities during sunny or rainy days.
Inside, the first floor is given over to more active public space such as the café, ticketing booth, gift shop, and classrooms. The temporary exhibition space is housed here as well. The second floor holds the quieter, permanent exhibition space for the museum. Service and storage spaces are accommodated with a basement floor.
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )