大牛会员立即开通
贵宾会员立即开通
荣耀会员立即开通
超级会员立即开通
至尊会员立即开通
开启左侧

[名师建筑] 日本东京House NA藤本壮介(Sou Fujimoto Architects)建筑设计案例

[复制链接]
后音仪 发表于 2017-2-18 16:19:36 | 显示全部楼层 |阅读模式 打印 上一主题 下一主题
 
2983ee0a44d7bd774ebc262f3da2b97a.jpg
e349f5cb602efa0ba11abe5b59b94181.jpg
6c18b9e62ed5a99547bd86ce33ead0d1.jpg
0293267fa1b866904796f89f16fd38c9.jpg
22acaa8e3660ed726c51274b0b68d325.jpg
2aa1f235920517620120b6cac34be08d.jpg
82d8ca4eb34440ff99cb45d176d36f67.jpg
bd703a0cd867d4366efbfe310cc45da1.jpg
7a459ee159e1e40244f2e2fed97275c7.jpg
5cda20c2dc4ed7cf8e078584d46a1b1e.jpg
e929b96dc438cd6a77d68fd511784704.jpg
037d313368240997c3aa188b383fad61.jpg
0b071bc69e04392f54f3215c0647e771.jpg
4e4ba73c34fb1696d88bf14cac0a89a6.jpg
9750e7b9fd6ba6a3c70565a54e5ae52d.jpg
5c0ff51e519478f000c488a51b50d8e7.jpg
5972a2cc1ead26febb5934d203c35b1a.jpg
7b95912bd341409bb3c050cbc71fc74d.jpg
2a3d82f7e108c43a8cc8fa1381aaed77.jpg
d6d2c9b84ceb4afa789653db380ee226.jpg
508a8c17185b946103f41dc8e16eb912.jpg
06b1399efab86f91683507e83ee9330d.jpg
d0a05463ae6997410ed7aa5f552a641e.jpg
7198303efd5ebfbe80ff38c2caf72707.jpg
3c714317c507158cbe41e57c2c9bd49d.jpg
f7d0db4b969fa79c08121afad1999e2a.jpg
bd35e4050f603f049397a10a97499490.jpg
        项目概况:
建筑设计:SouFujimotoArchitects
位置:日本东京(Tokyo, Japan)
基地面积:55.0平方米(592 square-feet)
项目面积:84.91平方米(914 square-feet)
时间:2010年10月
照片版权:IwanBaan等
有实拍视频:点击查看
项目简介:
这座914平方英尺的透明小屋是为一对年轻的业主设计,它坐落在日本东京一片安静的街区里,与周围典型的日本高密度住宅区的混凝土墙壁形成了鲜明的对比。受居住在树上的概念启发,它宽敞的室内由21块独立的、不同高度的楼板构成,以满足业主在自家流浪的愿望。
小屋既是独立的一间房,同时也是一系列房间的组合,被称作“分离与凝聚的单元”。宽松的整体与独立的楼板为不同规模的活动提供了适当的环境,两人可以选择在暧昧的空间里无限接近,一群客人又能分布到小屋不同的房间里。
小屋的设计者藤本壮介说,“一棵树的有趣之处在于,它所形成的各个空间不是与世隔绝地孤立存在的,而是在一种独特的关系中相互连接。散落在各处的人们要交流需要越过不同的树枝,才能听到来自对面或者上面的人的声音。这是发生在高密度居住空间里的有价值的时刻。”
楼板的大小介于21至81平方英尺间,相互之间以不同的楼梯连接,包括短距离的固定的和可移动的阶梯。分层的楼板结构可满足不同的功能需求,如提供座位、工作空间。
小跨度的设计为便于使用轻薄的白色钢结构与桦木楼板,因此也有人疑问基本功能设施被藏在了何处:一些楼板被装上了地热,以便冬天供暖;而精心设计的开窗方式增大了空气流动,且提供了唯一的夏季通风和降温的途径。
采暖通风、排水设备与贮藏室和横向支撑结构一样,被置于小屋背后朝南的后墙里。附加的横向支柱由顶着天花板的书架和竖在侧立面中的轻巧混凝土嵌板替代。另外,窗帘的布置提供了临时的隔离,强调了对隐私和分隔的关注。
藤本壮介说,“白色的钢结构本身和树没有任何相似处,但是居住在其中的感觉是对原始祖先栖息于树上所经历的空间丰富性的当代体悟。这是一种介于城市、建筑、家具和人类身体的,同时也介于自然和人造物之间的存在。”
(本文贡献方:archdaily,三开间(肖晓雪);组织:图站建筑案例)
        Designed for a young couple in a quiet Tokyo neighborhood, the 914 square-foot transparent house contrasts the typical concrete block walls seen in most of Japan’s dense residential areas. Associated with the concept of living within a tree, the spacious interior is comprised of 21 individual floor plates, all situated at various heights, that satisfy the clients desire to live as nomads within their own home.
Described as “a unity of separation and coherence”, the house acts as both a single room and a collection of rooms. The loosely defined program and the individual floor plates create a setting for a range of activities that can take place at different scales. The house provides spaces of intimacy if two individuals choose to be close, while also accommodating for a group of guests by distributing people across the house.
Sou Fujimoto states, “The intriguing point of a tree is that these places are not hermetically isolated but are connected to one another in its unique relativity. To hear one\'s voice from across and above, hopping over to another branch, a discussion taking place across branches by members from separate branches. These are some of the moments of richness encountered through such spatially dense living.”
Ranging in size from 21 to 81 square-feet, each floor plate is linked by a variety of stairs and ladders, including short runs of fixed and movable steps. Stratifying floor plates in a furniture-like scale allows the structure to serve many types of functions, such as providing for circulation, seating and workings spaces.
The short-spans allow for the thinness of the white steel frame. Complemented by the thin white-tinted birch flooring, many wonder where the utilities are hidden. Some floor plates are equipped with in-floor heating to help during the winter months, while strategically placed fenestration maximizes air flow and provides the only source of ventilation and cooling during summer.
The HVAC and plumbing equipment, as well as storage and lateral bracing are located in the thick, north-facing wall at the rear of the house. Additional lateral bracing is provided by a full-height bookshelf and lightweight concrete panels integrated within the side elevations.
Additionally, curtains were installed to provide temporary partitions that address the concern for privacy and separation.
Sou Fujimoto states, “The white steel-frame structure itself shares no resemblance to a tree. Yet the life lived and the moments experienced in this space is a contemporary adaptation of the richness once experienced by the ancient predecessors from the time when they inhabited trees. Such is an existence between city, architecture, furniture and the body, and is equally between nature and artificiality.”
回复

使用道具 举报

 
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

排行榜

关注我们:微信订阅号

官方微信

APP下载

全国服务热线:

4000-000-000

公司地址:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

运营中心:深圳市龙华新区清湖硅谷动力4楼

邮编:518000 Email:40044181#qq.com

Copyright   ©2008-2021  图站Powered by©Discuz!技术支持:迪恩网络    ( 粤ICP备15062185号 )